Tullias värld av Kerstin Ekman
Sammanfattning
Vart tionde år eller så stöter jag på litteratur som verkligen ger bestående intryck. I det här fallet skedde det av en ren slump. På jakt efter julklapp fick jag upp ögonen för Ekmans senaste verk från 2019. Vid läsning av "baksidestexten" förstod jag genast att det här kunde vara något för mig.
En bok som har ambitionen att beskriva kvinnans liv under antikens rom. Skriven av nuvarande svenska mästaren i litteratur. Kan det blir bättre än så?
I detta verk, som har kommit att kallas elegi, får vi som läsare följa Tullias liv från födsel till död. Som dotter till den framstående författaren Cicero och den inom politiken inflytelserika Terentia var hon en högburen romare. Och det är genom Ciceros beskrivningar Ekman fått reda på mer kring vem Tullia var och hur hennes liv kom att te sig. Då det inte finns några texter bevarade skrivna av kvinnor från den här tiden är det alltså enkom genom en mans ögon som vi kan ta del av skildringar. Vilket såklart också kan ge oss en fingervisning om att det i alla fall rör sig om patriarkala tolkningar från en civilisations vagga som egentligen bara visade upp barbariets rätta ansikte.
Nej, Ekman skräder inte med orden när hon återger männens dumheter och hur kvinnan tyvärr har fått förhålla sig och göra sitt bästa för att mildra och rätta till. I den mån den här boken är en elegi tycker jag vi får se den som sådan men inte bara över kvinnors liv och kamp utan snarare över mänsklighetens historia och framväxt. Ekman lyckas hursomhelst bra med att låta sin dialog och förståelse för Tullia förmedlas till oss. Valet av antikens rom som arena är smart ifall man vill nå ut till en bredare publik (fler män) då dessa tenderar att finna en särskild glädje i berättelser från den delen av historien.
Språket är såklart utsökt och allt du kan förvänta dig ur ett Ekman-alster. Det i kombination med innehållet gör att jag kommer att läsa om boken åtminstone ett par gånger till i mitt liv.
Betyg
Handling 9/10
Spänning 6/10
Språk 9/10
Sammanlagt betyg 8/10