En världsomsegling under havet av Jules Verne
Sammanfattning
För kanske främst de yngre personer som läste En världsomsegling då den släpptes 1870 måste det ha varit spännande och stundtals omtumlande läsning. Problemet med science-fictionböcker är tyvärr att de löper stor risk att åldras på ett mindre bra sätt. Så är tyvärr fallet för boken ifråga. För yngre läsare i modern tid finns knappast något av intresse att finna och någon vidare spänning griper knappast tag i dig som läsare.
Bokens stora behållning finner vi istället i interaktionen mellan bokens berättarjag, professor Arronax och hans nemesis, kapten Nemo. En person som kommer att spela den viktigaste rollen för bokens handling och som i det närmaste kan liknas vid en klassisk Bond-skurk. Ian Fleming har också mycket riktigt inspirerats av Vernes personporträtt av kaptenen. Vilket kanske främst märks hos Fleming-karaktärena Karl Stromberg, som vill förgöra den mänskliga civilisationen och bygga upp en ny under vattnet, samt hos Dr No. "Nemo" betyder också just ingen på latin.
Det går att läsa En världsomsegling på olika sätt. Den kan till exempel betraktas som en allegori över vart mänskligheten och den tekniska utvecklingen befann sig under den andra halvan av 1800-talet. Det intressanta blir då att fundera över vilken roll kapten Nemo och hans fantastiska farkost spelar. Det skänker också boken ett annat djup och gör den mer intressant.
Som ren science-fictionunderhållning att betrakta för 2000-talsmänniskan lämnar boken dig däremot förmodligen kall. Men då boken är kanoniserad och Jules Vernes författarskap får betraktas som en mindre litterär skatt känner jag mig nödd och tvingad att nedan betygsätta boken i sin 1800-talskontext. Läst i en sådan utgör den en magnifik äventyrsskildring och kan bara ges absoluta toppbetyg.
Betyg
Handling 9/10
Spänning 9/10
Språk 5/10
Sammanlagt betyg 8/10